BLOG 101: Iet, Wiet, Waait, Weg...

Afgelopen donderdag was ik bij de bijeenkomst in het Hart in Eefde over IJsselwind BV, de samenwerkende lokale energie coöperaties van de gemeenten Voorst, Zutphen, Brummen en Lochem. Het doel van de BV: samen een burgerwindpark realiseren. Mooi doel, verkeerde locatie… In dit blog mijn waarom!

De VVD-fractie is altijd erg enthousiast wanneer burgers initiatieven ontplooien. Super, helemaal top! Zelfs wanneer die initiatieven niet primair in lijn liggen met onze liberale principes. Loslaten en vertrouwen dat is het toch? En er ontstaat nog een bedrijf uit ook! Werkgelegenheid! Daarover dus geen misverstand. Investeren in wind mag dus, maar niet op deze manier. 

De investeringen in windenergie worden al zolang de techniek bestaat gedragen door subsidie. En in de afgelopen 25 jaar zijn de molens groter geworden, duurder geworden maar nog steeds even afhankelijk van subsidie. En da’s niet goed. Daardoor wordt de innovatiekracht van onze economie geremd. Daardoor is de energie gericht op subsidie en niet op rendementsverbetering. En al helemaal niet op de ontwikkeling van nog nieuwere, betere en schonere technieken. Subsidie om nieuwe innovaties een kans te geven is prima, maar de VVD is tegen structurele exploitatiesubsidies.

En waarom moeten die lompe palen nu geplaatst worden op net deze locatie? Wie zit er nu te wachten op zo’n grote, lawaaierige, schaduwslagwiekende tampeloeres in de buurt? Niemand toch? Waarom zoek je als organisatie dan toch die weerstand op? Omdat het bestuurlijk kan? Omdat je wilt laten zien hoe groot die van jouw is? Iedereen kan een vergunning aanvragen voor een dergelijk project en de politiek besluit vast niet tegen het wijzigen van het bestemmingsplan, toch? …

Maar er zijn toch veel handiger alternatieven?

Net voor de kerst heeft de Eerste Kamerfractie van het CDA de STROOM-wet afgestemd. Daardoor wordt de ontwikkeling van wind op zee voor meerdere jaren vertraagd. Ze kregen blijkbaar hun zin niet op een detail wat er niks mee te maken had en wilden hun punt maken. Punt gemaakt, wet weg, tegenwind op zee… Mogelijk dat zelfs daardoor de terugkeer van TKF naar Lochem risico loopt! Daar gaan ze immers de kabels maken voor windparken op zee.

En meedoen aan wind op zee is toch ook veel logischer. Het waait er vaker en harder. De rendementen van wind op zee liggen aantoonbaar hoger dan bij het plan van IJsselwind. De locatie (ergens voor de kust van Noorwegen) hindert niemand. Zeehonden en walvissen zwemmen er echt wel omheen, en als we meedoen in zo’n project met het toeleveren van onderdelen of kennis dan leidt het ook tot werkgelegenheid in de regio. Alle doelen van IJsselwind BV gehaald zonder weerstand… Een beter rendement en waarschijnlijk een grotere paal om trots op te zijn dan mogelijk langs de IJssel of het Twentekanaal. Hij staat alleen wat verder weg en je ziet hem niet… Goh…

Iet, wiet, waait, weg dus.

Erik Haverkort, fractievoorzitter