BLOG 160: Afvalmijders...

Morgen staat het afvalplan weer op de agenda. Rubbish, part II. Na de vele vragen en antwoorden uit het ronde tafelgesprek van vorige week hebben GB, PvdA en CDA ruim 10 moties en amendementen op het voorstel ingediend. Da’s meestal een goed teken voor een mooie discussie. Ik verheug me erop. In dit blog vast een voorproefje…

In december 2015 heeft de raad van Lochem besloten om het afvalplan vast te stellen maar zonder de forse investering in ondergrondse containers. Omdat we vinden dat de gemeente het afval gewoon moet ophalen. Elke twee weken. Zoals het hoort. Het college heeft vervolgens aangegeven met een alternatief plan te komen. Prima tot zover…

Nu ligt die tweede versie er. Met de volgende voorstellen:

1.   we gaan nu € 670.000 investeren terwijl we een jaar geleden nee hebben gezegd tegen € 220.000 euro…?

2.   we gaan nu niet gespiegeld inzamelen (lees: zelf wegbrengen) maar vrijwillig omgekeerd inzamelen (wat is het verschil?)…?

3.   we gaan luiers apart inzamelen maar die worden vervolgens nog wel gewoon in de verbrandingsoven gestopt omdat er nog geen aparte verwerking voor is…?

4.   we hebben een nieuwe categorie inwoners in Lochem… afvalmijders, mensen die geen restafval aan de weg zetten… dat kan niet jofel zijn! 

Afvalmijders zijn volgens mij mensen die of gewoon heel weinig afval produceren omdat ze heel zorgvuldig inkopen. Toppers dus! Of het zijn ondernemers die een bedrijfscontainer hebben en daar gewoon voor betalen. Of het zijn mensen die samen met hun buren werken? Prima dus. Niks mis mee. Daar hoef je dus niet op te handhaven. Belonen! Dat wel!

Het mooiste is dat iedereen langzaam snapt dat afval een grondstof is. En dat je daarvoor moet betalen. Nog een paar jaar en ook restafval is geld waard. Lijkt me geweldig. Dan verkoop ik het aan de hoogste bieder. En die mag mijn grijze container aan de weg zetten. En als de gemeente er heel veel voor betaalt? Nou, dan wil ik het wel gespiegeld ophalen… Wegbrengen dus. En tot die tijd? Gewoon ophalen. Ook de luiers! Is er dan niks goed aan het plan? Jawel. Er komen meer blauwe containers voor papier. Daar kan dan meteen dit plan in. Inclusief moties en amendementen. Rubbish part II. Afvalmijders… Ha!

Erik Haverkort, fractievoorzitter