BLOG 161: Passie!

Pasen, het feest van de verlossing. Ooit ontstaan als feest van de vrijheid, heel liberaal. De bevrijding uit het oude Egypte. Ook de tijd van de passie. De overgave, de grote inzet. Of het nu de uitzending van donderdag is of één van de vele uitvoeringen van het levensverhaal van Jezus. Passie. In dit blog mijn passie. Ook met Pasen…

Al drie jaar knokt de VVD voor meer participatie in de gemeente Lochem. Meedoen, betaald werk is immers de beste sociale voorziening die er is. Het biedt je contact met anderen, geeft voldoening en maakt dat je gewaardeerd wordt. Daarnaast kun je met loon meer dan met een uitkering. Meer sport betalen voor je kinderen, aan meer cultuur meedoen of iets meer uit eten in één van onze mooie horecagelegenheden. Meer meedoen dus. Ieder uiteraard naar eigen wens en keus. 

Lochem kent ongeveer 500 mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Het Plein zorgt voor hun uitkering en re-integratie. En al drie jaar is het daar een beetje een bende. Wisselingen van management, slechte scores en veel onrust onder het personeel. Allerlei discussies in de raad en met het college ten spijt. Het verandert niet. Geen grip, steeds meer kosten, geen cijfers, geen verbetering, geen participatie… 

Ik spreek veel met mensen met een bijstandsuitkering. En heel vaak is het met een beetje creativiteit en hulp mogelijk om ze weer op weg te helpen. Samen. Samen onderzoeken we wat ze kunnen en wat ze willen. En dan gaan we in gesprek. Met werkgevers, ondernemers, bedrijven. Weer samen. Leren, groeien, ontwikkelen, werken. Beter worden! Actiever. En dan is er ineens en kans. Werk! Een betaalde baan. Soms voor enkele dagen per week. Soms voor enkele maanden. Maar wel betaald! Wel die voldoening, wel die waardering.

Uit zulke momenten haal ik de energie om al die ambtelijke en politieke uren te besteden om onze wereld te veranderen. Omdat het kan, moet zelfs! Dit is mijn passie. Hard werken om anderen aan een betaalde baan te helpen. Om zo onze visie, mijn visie op een beter Lochem te laten slagen! Nog één jaar tot de gemeenteraadsverkiezingen. Eens kijken of we voor die tijd nog echte stappen kunnen zetten voor deze groep mensen. Ik zeg: voor 21 maart 2018 nog 100 aan een betaalde baan. Ons Lochemse Liberale Lenteakkoord. Doet u mee? Omdat het kan, d’r an! Fijne Pasen!

Erik Haverkort, fractievoorzitter