BLOG 166: Bezieling?

Hey, tweeëntwintigjarige man uit Bronkhorst. Wat bezielt je om een politieagent te wurgen? Hoe haal je het in je hoofd? Drank? Pillen? Gewoon een slechte dag? Lees even door, bel of mail me. Dan laat ik je weten wat ik ervan vind…

Ik las vanmorgen op twitter in de Stentor dat je het blijkbaar nodig vond om een vriendje van je te helpen. Maar dat je het vervolgens bedenkt om een agent te wurgen? Wat dacht je? Laat ik die nekklem ook eens proberen? Halloooo! Denk na! Onze agenten zijn er voor onze veiligheid, niet om eens een lekker robbertje mee te vechten. Wat bezielt je?

Recent zijn we als raad op bezoek geweest bij de regiopolitie en hebben ze ons laten zien wat ze allemaal kunnen. Ook met hun fiets. Indrukwekkend hoe ze met twee een aanhouding verrichten of hoe ze gebruik makend van hun fiets een menigte in bedwang houden. Ik heb dan ook best een voorstelling bij de spanning en de situatie op de Zaadmarkt in Zutphen van afgelopen nacht. Verdachte vlucht, agenten met fiets erachteraan en in het tumult ineens een eikel uit Bronsvoort die zich klaarblijkelijk boven de wet stelt…

Ik hoop dat beide jonge crimineeltjes hun straf niet ontlopen en dat ze, naast taakstraf of zitten ook enig moreel besef mee krijgen van de domheid van hun actie. Aanpakken! Onze politie werkt met hart en ziel om onze dorpen, wijken en straten veilig te houden. Daar blijf je van af!

Maar waarom ik me vooral zo kwaad maak op dit soort gozertjes is het volgende. Al maanden doet de VVD in de raad van Lochem haar best om een beetje meer veiligheid te creëren. Moties voor handhaving in 30 kilometerzones. Aandacht voor het aantal woninginbraken en afgelopen maandag nog een raadsbrede motie voor meer zichtbaarheid van onze wijkagenten. U heeft het in de krant kunnen lezen. Moeilijk genoeg.

Want als we onze kinderen dit soort zielige acties zien uithalen, dan wordt het met de handhaving van klein leed nooit wat. Dan blijft de politie helaas alleen bezig met deze ettertjes. Ik hoop dat het met de wonden van de agenten meevalt en dat ze er snel weer zijn. Hun bezieling en lef is keihard nodig om onze straten veiliger te maken. Echte bezieling! D’ran!

Erik Haverkort, fractievoorzitter