BLOG 177: Fiets verstandig!

Afgelopen week schreef de krant over de forse toename van het aantal fietsongevallen. Alleen al het aantal schoolgaande kinderen dat een ongeluk kreeg steeg in drie jaar met 30%, zo kopt de Stentor. En als dan op vrijdagmiddag een klasgenootje van je dochter een ernstig ongeval krijgt staat je wereld even stil…

In gedachten ben ik bij het kind, de ouders, de overige kinderen die erbij waren, de hulpverleners, andere aanwezigen maar ook bij de ongelukkige bestuurder. En ik kan me niet lostrekken van komende maandag. Hoe moet een klas opstarten terwijl er één zo vlak na de start van het schooljaar in het ziekenhuis ligt. Ik hoop maar dat het herstel snel gaat en dat het een beetje meevalt…

Maar waardoor dan die enorme stijging? En wat eraan te doen? Ikzelf zie drie grote en snelle maatschappelijke veranderingen. Eén: veel meer fietsers. Twee: het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Drie: hogere snelheden, met name door het toenemend gebruik van e-bikes.

En zoals met alles ontwikkelt de wereld veel sneller dan de overheid bij kan houden. Er zullen binnenkort wel regels komen. Dat duurt altijd even, gaat niet zo snel. Dus daar kunnen we niet op wachten. De gemeente heeft afgelopen half jaar veel geld gereserveerd voor extra veiligheid in het verkeer. Nog meer geld mag ook. Veiligheid op één! Uitvoering start echter pas in 2018 dus ook dat kost enige tijd.

Handhaving dan? De wet verbiedt gebruik van een mobiele telefoon in de auto. En op de fiets? Op internet zie ik hele discussies voorbijkomen over de vraag of je twee handen aan je stuur dient te houden. Dat hangt schijnbaar af van hoe je artikel 5 van de wegenverkeerswet interpreteert. Maar stel dat bellen op de fiets niet mag. Als we dat net zo handhaven als handsfree bellen in de auto helpt het niks.

We zijn voorlopig dus echt afhankelijk van ons gezond verstand. Fiets verstandig. Juist in het verkeer. Ook als puber. En spreek elkaar aan op onverstandig gedrag. Je bent niet stoer als je durft te appen op de fiets. Je bent pas stoer als je je vriendjes erop durft aan te spreken.

Ik fiets morgen met m’n dochter mee naar school. Niet elke ochtend maar morgen wel. Om te horen hoe de klas omgaat met het ongeluk. Om te hopen dat het snel goed komt met het slachtoffer en de getuigen maar vooral om er te zijn. Voor mijn beginnende puber. Fietsen in ons verkeer vraagt alle aandacht. Geef het en fiets veilig. Fiets verstandig!

Erik Haverkort, fractievoorzitter