BLOG 180: Politiepolitiek

Veiligheid is voor liberalen waarde nummer één in onze samenleving. De VVD houdt dat in Lochem dan ook scherp in de gaten. Onze moties over inbraken, verkeer en voldoende politie zijn veelbesproken in de raad. En nu dit bericht van Omroep Gelderland. De politie is vaak niet op tijd bij 112-meldingen…

In 2016 was de politie nog in 85% van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse. In 2017 nog maar in 76% terwijl het interne streefgetal van de politie 90% is. De VVD heeft het college gevraagd om antwoorden. Waarom deze opmerkelijke afname? Is er een relatie met het sluiten van het bureau in Lochem of ligt het ergens anders aan? De antwoorden volgen nog…

Dan de politieke kant. De politie is geregeld in een groot regionaal samenwerkingsverband waar de gemeenteraad maar heel beperkt invloed op heeft. De burgemeester is vertegenwoordigt in het bestuur van de veiligheidsregio en da’s dat. En wij raadsleden kunnen, als we het eens zijn, een zienswijze indienen. En steevast is dan het antwoord dat Lochem relatief heel veilig is en dat de prioriteit bij andere gemeentes ligt. 

En dat snap ik ook best wel. Vorige week nog blogde ik de duurzaamheidsgrafiek waaruit blijkt dat Lochem het qua veiligheid prima doet. Nieuwe inwoners kiezen Lochem vaak vanwege de schouwburg maar juist ook vanwege die veiligheid. Dat bleek gister nog maar weer eens op de welkomstdag.

Maar dan is het natuurlijk wel verdomd belangrijk dat, als er een keer wat aan de hand is, de politie snel ter plaatse is. Een kwartier wachten bij een 112-melding is eigenlijk al te lang. Laten we dan zorgen dat we dat in ieder geval waarmaken. Het is ons thema voor uw veiligheid. En alle hulp is welkom. Meer bevoegd opsporingsambtenaren om de politie te ondersteunen. Politieke druk op de regio, de provincie en het rijk om meer aandacht en meer middelen. De wijkagent is zichtbaar maar kan vast ook nog wel wat hulp gebruiken. Lochem is natuurlijk een gemeente met grote afstanden maar daar is bij het vaststellen van de norm ongetwijfeld rekening mee gehouden. Wat ons betreft een mooi doel voor volgend jaar. Minder 112-meldingen maar dan wel allemaal binnen een kwartier ter plaatse. Politiepolitiek. Moet kunnen toch? D’ran!

Erik Haverkort, fractievoorzitter