BLOG 185: Werkbelemmering?

Gister, de Stentor: aanvragers van een bijstandsuitkering worden geacht eerst vier weken naar werk te zoeken. Pas als dat niet lukt krijgen ze een uitkering…? Ik ben best vaak voor een creatief ideetje maar dit is het stomste wat ik in tijden gezien heb. Lees zelf waarom.

© @destentor

Ik heb de afgelopen jaren heel wat mensen in de bijstand leren kennen. Echt leren kennen. En één ding hebben ze allemaal gemeen; niemand is graag afhankelijk van de bijstand. Dus als je geen andere keus hebt dan een bijstandsuitkering aan te vragen ben je al best even op zoek. Wat voegen die vier weken daar nog aan toe?

Ik vind het echt een verkeerde prikkel. Het klinkt een beetje alsof je na vier weken al wel kunt stoppen met werk zoeken. Immers is het niet gelukt dus heb je je uitkering ‘wel verdiend’!? Da’s toch het verkeerde signaal?

Het idee staat ook helemaal los van de huidige aanpak. De afgelopen jaren hebben we vele tonnen besteed aan plannen om juist in de eerste vier weken samen stappen te zetten. Alvast mensen die vanuit het UWV in de bijstand gaan komen preventief opzoeken. Het vier-weken-programma is er juist om in één keer het dossier goed te krijgen en mensen vanaf dag één te kunnen helpen? Beide staan haaks op dit besluit om ze eerst aan hun lot over te laten.

Begrijp me niet verkeerd, ok? Ik ben en blijf gewoon een rechtse VVD-er maar besef me heel erg goed dat uitstel voor mensen in de bijstand geen oplossing is. Ik heb de afgelopen drie jaar zeker enkele tientallen mensen aan een baan geholpen en dat gaat altijd in drie stappen.

Eén: leer iemand kennen zodat je weet waar de werkbelemmering ligt. Twee: ontwikkel en leer zodat je samen de werkbelemmering opheft. Drie: breng in contact met een welwillend ondernemer en begeleid!

Weet u, vorig jaar was er veel ophef omdat de gemeente niet handhaaft op uitkeringen. Maar om dan nu het voorschot af te schaffen? Ik zou liever zien dat de gemeente vanaf dag één vertrouwen in de mensen heeft en als daar misbruik van gemaakt wordt pak je het hard aan. Vertrouwen in inwoners geldt ook voor mensen in de bijstand, toch? Da’s effectiever dan nog een belemmering erbij. Geen werkbelemmering erbij dus. D’r an!

Erik Haverkort, fractievoorzitter