BLOG 187: 112, 3..., 4...

Weet u nog? Eind september kwam Omroep Gelderland met cijfers over de aanrijsnelheid van huldiensten na een 112-melding. In Lochem een forse daling van het percentage op tijd. Vragen gesteld, het duurde even maar hier dan de antwoorden. Lees snel verder…

© @destentor

Op 4 oktober kwam de politie met de verklaring in de Stentor. ‘We zijn niet te laat, we geven het alleen te laat door.’ De dag erop. Onze zorg in de krant. Niet om de politie in kwaad daglicht te stellen maar wel om te begrijpen en te verbeteren. Niemand wil 112 bellen maar als het nodig is moeten ze er wel snel zijn.

Het blijkt dat in Lochem bijna elke dag iemand 112 belt. En dat inderdaad 24% te laat is. De percentages in de krant kloppen.

Op de vraag naar de oorzaak volgt een wollig antwoord met teksten als: ‘dienstverlening anders organiseren’, ‘nabijheid en zichtbaarheid krijgt op moderne wijze vorm’ en ‘de aanpak is afgestemd op de lokale context’.

Ook legt men de relatie met andere hulpdiensten, maar nergens wordt de daling ten opzichte van 2016 verklaard. Ook toen zou de brandweer of de ambulance er toch wel eens eerder zijn?

En als we naar andere gemeentes kijken: in Brummen en Bronckhorst is juist sprake van een forse verbetering van de aanrijtijd. Apeldoorn blijft nagenoeg gelijk en Voorst daalt net als Lochem… Alleen in Tiel haalt de politie in beide jaren de norm van 90% binnen 15 minuten ter plaatse.

Het venijn zit echter in de staart. Op de vraag wat we kunnen doen om te verbeteren krijgen we het antwoord dat de gebieden waar de politie vaak te laat is tot de veiligste van het land behoren… Toen ik dat las snapte ik het ineens. En daar word ik zo boos van. Dus omdat Lochem relatief veilig is duurt het wat langer als je 112 belt. 112, 3… 4… dus.

Er is gewoon minder capaciteit beschikbaar voor Lochem. En dus moeten ze van verder weg komen en duurt het langer. ZEG DAT DAN GEWOON! Wees eerlijk en verhul die boodschap niet in woorden als ‘afstemmen op de lokale context.’ We zullen er met onze burgemeester, ons bestuurslid in de veiligheidsregio nog eens stevig over spreken. Veilig is fijn maar als je 112 belt, ook al is dat maar één keer per dag wil je wel snel geholpen worden. De politie is er voor iedereen toch? De norm ook. 90% op tijd!

D’r an!

Erik Haverkort, fractievoorzitter