BLOG 192: Wacht effe...

Hey, ik hou ook niet van lawaai en ik geniet erg van de rust en de ruimte in de gemeente Lochem maar jullie moeten me nu toch echt even helpen met de mogelijke enorme risico’s die onze gemeente loopt als wachtgebied. Niet meegekregen? Lees gauw verder.

We vliegen heel wat af. En omdat Schiphol de grens van 500.000 vluchten per jaar nadert is bedacht dat Lelystad Airport een deel overneemt. Tot maximaal 45.000 vluchten op termijn. Da’s ongeveer net zo groot als Eindhoven Airport. En ook ongeveer net zo ver weg…

Of toch niet?

De kranten hebben volgestaan van de impact op onze regio aangezien de vliegtuigen boven Gelderland en Overijssel vliegen. Het raakt Teuge en Lemelerveld en die discussie over Lelystad Airport vind ik prima. Eerst het luchtruim opnieuw indelen en dan Lelystad Airport open is logisch. Dat moet toch en combineer het dan met de uitbreiding op Lelystad. Overigens is het niet gezegd dat alles voor onze regio daarmee beter wordt. En ja, er zijn fouten gemaakt in de procedure…

Maar dat Gelderland, Overijssel en al die gemeentes waaronder Lochem zich zo druk maken over het wachtgebied dat moeten jullie me echt nog eens uitleggen. Nu ligt het bij Steenwijk op 1.800 meter hoogte en het verschuift wellicht naar Lochem op 2.700 meter hoogte. Het wachtgebied wordt bij Eindhoven ongeveer eens per drie maanden door één vliegtuigje gebruikt… Ik wil het niet bagatelliseren maar het is nou niet dat Eefde-west er dit ook nog bij krijgt toch? Ik denk, hoger wachten is minder lawaai! Da’s winst voor Nederland. Werkgelegenheid in Lelystad is daar ook winst en laat onze politici zich druk maken om de echt lokale thema’s.

Ons halve landbouwareaal heeft onder water gestaan omdat het waterschap liever bezig is met windmolens. We plempen grote zonneparken op vruchtbare akkers omdat we niet in staat zijn onze bebouwing optimaal te benutten. We staan elke dag massaal in de file op de A1 te wachten op de verbreding maar als er één vliegtuigje per drie maanden boven onze gemeente gaat cirkelen zijn we los… Wacht effe. Statenfracties, wethouders, raadsleden en gedeputeerden? Wat was nu ook weer echt belangrijk? Of begrijp ik nog iets niet helemaal. Voor alle helderheid: het zijn toch nog steeds onze inwoners die in die vliegtuigen zitten toch? Zolang wij vliegen is er herrie. Ook politiek dus. D’r an!

Erik Haverkort, fractievoorzitter