BLOG 194: Zo'n dag, zondag..

De laatste dag van 2017. Zondag, zo'n dag. Politiek staat nooit stil. Mails over het opstappen van de WMO-raad en de hypertrage vorming van burgerinspraak op het terrein van zorg en welzijn vullen mijn mailbox. De pers schrijft over supermarkten en woon-werklocaties. En dat terwijl de integrale visie voor de binnenstad nog moet worden vastgesteld…

Vorige week stond ik SWL-soep te scheppen voor Serious Request. Heerlijk om te doen in de kou. M’n aflossing door de wethouder bleef uit dus na een dubbele dienst en twee lege pannen met een goed gevoel huiswaarts. Niet op komen dagen past ook wel een beetje bij mijn gevoel zo aan het eind van het jaar over de Lochemse gemeentepolitiek. Waar het college hard roept dat het op koers ligt en bijna in veilige haven is, heb ik het gevoel dat het stuurloos als een reddingssloepje ronddobbert. Niks is echt af. Overal is wel gedoe en het lijstje successen van de afgelopen vier jaar is maar een heel klein lijstje.

Heeft Lochem dan vier jaar stil gestaan? Nee, vast niet maar het had wel veel verder moeten zijn. Er is op het gebied van duurzaamheid niks gepresteerd. Gewoon echt helemaal niks. Op het gebied van werkgelegenheid en participatie? Geen forse groei van het aantal banen en het aantal mensen in de bijstand is van 350 gestegen naar 500! En wat heeft dit college daaraan gedaan? Wederom helemaal niets…

De zorg dan. Weet u nog? Vijfentwintig verloren WMO-rechtszaken in 2015. Jeugdzorg kost jaarlijks miljoenen meer en het doelgroepenvervoer via PlusOV is een logistiek drama. De rekening volgt.

Nee, het is zo’n dag. Zo’n dag waar je mijmerend vooruit droomt en hoopt dat na de verkiezingen de kaarten anders geschud zullen worden. Dat de inwoners van Lochem zullen zien dat met deze drie partijen aan het roer, om hun eigen beeldspraak nog maar eens te gebruiken, we de verkeerde koers varen. Dat het tijd is voor verandering. Dat de gemeente bestuurd moet worden door partijen die wel vooruit willen. Partijen zoals de onze.

Zondag, zo’n dag. De laatste van 2017. Morgen is het 2018. Een nieuw jaar vol met nieuwe kansen. En hoe de verkiezingen ook uitpakken, ik wens iedereen in onze gemeente, en daarbuiten, een fantastisch jaar. Dat alle hoop en vertrouwen mag leiden tot resultaat, succes en geluk! Dat wens ik voor jou. Het is tenslotte jouw Lochem! D’ran!

Erik Haverkort, fractievoorzitter