BLOG 198: Norm eren...

U kent me, ik ben een heel positief mens. Ik hou van onze fantastische gemeente en waar ik ook kom laat ik dat weten. Vrijdag las ik het persbericht dat er 160 banen bij zijn gekomen in 2017! Gepresenteerd als goed nieuws! In dit blog mijn positieve reactie!

‘Mooi nieuws’, twittert de wethouder. En ja, voor de 160 mensen die in onze mooie gemeente een baan hebben is het mooi nieuws. Lochem kent nu 14.040 banen, 1,1% meer dan 2016.

Tot zover het ongetwijfeld ook door verkiezingstijden gedreven positivisme. Niet dat ik nu ineens negatief word, maar wel realistisch. Ik zie in het rapport van de provincie dat we in 2015 nog op 14.070 banen zaten. Dat de stijging ten opzichte van 2016 er dan wel is, maar we zijn één van de weinige gemeentes die ten opzichte van 2015 gedaald zijn…

Ik heb in de begroting van de gemeente gekeken naar de doelstelling die dit college voor 2017 had opgeschreven. Een stijging in 2017 van 250 en niet van 160… We lopen dus 90 banen achter ten opzichte van de eigen doelstelling. Waar staat die nuance in het persbericht? Heeft er überhaupt wel iemand naar de doelstellingen gekeken? Eind 2017 zou het aantal banen niet op 14.040 banen moeten hebben liggen maar op 14.250. Jaarlijks 250 erbij. Dat is het doel!

Mijn controlerende taak als raadslid maakt dat we het college maar eens moeten vragen hoe dit nu zit? Is de achterstand met het uitvoeren van de economische agenda de reden? Waarom zijn er niet meer bedrijventerreinen verkocht de afgelopen twee jaar en hoe zit het met de bedrijven die wel wilden maar naar elders zijn uitgeweken.

Het allerbelangrijkste vind ik de presentatie van de cijfers. Geen woord over de afgesproken doelstelling. De norm die we als gemeente onszelf hebben opgelegd wordt losgelaten alsof deze nooit bestaan heeft. ‘Op koers’, is stuurloos ronddobberen geworden. Ik vind dat de gemeente de norm moet eren. Normeren, normering, de norm eer ik. Waarmaken wat je afspreekt gaat alleen als je ook het lef hebt toe te geven wanneer het soms niet lukt. Daar sta ik voor. Daar staat mijn partij voor in Lochem. Dan winnen we het vertrouwen van de kiezer en alleen op die manier worden we beter. Dat verdienen we toch met elkaar? Had ik al gezegd dat er binnenkort verkiezingen zijn? Norm eren. Afspraak is afspraak. Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Open transparant. Eerlijk! D’ran.

Erik Haverkort, lijsttrekker