BLOG 200: IJskoudkascontrole

Ik heb geen hekel aan Bart, noch aan Jeroen en wat Hans van WILA allemaal voor de stad Lochem doet is geweldig maar het moet wel transparant. Zie de Stentor van gister. Subsidie op de tocht…

© @destentor

De Lochemse IJsbaan was donderdag precies drie uur en een kwartier geopend. En aan het eind van het seizoen weten alle leden precies hoeveel inkomsten er in die drie uur en een kwartier zijn geweest. En waar de uitgaven gebleven zijn. Die vereniging kent kascontrole. Vier-ogen-principe. IJskoud! Kascontrolecommissie.

Ik heb ook geen hekel aan Ingrid. Sterker nog, ze toont meer initiatief dan haar voorganger. Zij kiest voor doen! Maar ook bij het Plein, waar vele miljoenen extra nodig zijn, zo schreef eveneens de Stentor, ontbreekt het aan controle. En ook daar geldt: geen cent extra! Even dit… Zutphen en Lochem tellen samen ongeveer 2.300 mensen met een uitkering. Eind van het jaar gaat de hut dicht en dan tienmiljoen erbij? Hoezo? Erbij…

Kascontrole. En zoniet? Boek dicht. Kas op slot, uithuilen en opnieuw beginnen.

Even voor alle helderheid. De voorwaarden zijn niet nieuw. De vraag om toezicht ook niet. Lochem3.0 weet dat ze aan voorwaarden moet voldoen om subsidie te krijgen. Leest u onze vragen en de antwoorden zelf maar. Als raadslid heb je een controlerende taak en bij deze controle is gebleken dat het niet goed is. Geen toezicht, geen subsidie. Zo simpel is dat.

Bij het Plein zal het wel ietsje ingewikkelder liggen. Daar heeft de wethouder tegen de begroting gestemd en het bestuur die vervolgens toch vastgesteld? Lochem aan de Zutphense leiband? Daarover maandag op de politieke avond meer. Ik denk zomaar dat daar nog wel een verassing uit naar voren zal komen. En ook daar geldt wat mij betreft dat er geen geld bij hoeft. Eerst glashelder openheid. Transparantie. Net als bij de ijsbaan. Net als bij elke vereniging in onze gemeente. Het is en blijft wel gemeenschapsgeld! Kascontrole dus. IJskoudkascontrole. D’r an!

Erik Haverkort, lijsttrekker