BLOG 201: Democratische kinderarbeid?

Afgelopen maandag startte de Democratiefabriek bij het WerkAtelier in Eefde. Komende week in Lochem. Ruim 800 kinderen gaan met hun klas aan het werk in de fabriek. Zonder gemor, enthousiast, helemaal zelfstandig. Wat een fantastisch project! Lees gauw verder waarom!

In anderhalf uur tijd werken de kinderen zich door ruim 50 vragen heen over gelijkheid, onze vaderlandse geschiedenis, pesten, een beetje politieke waarden en zoeken ze de spanning in onze samenleving op. Ze leren, ervaren en voelen. Het schuurt soms, het gaat om meningen en het raakt. Af en toe heeft een wijsneus een slimme opmerking en ze lachen.

Ik mocht de aftrap doen en heb met de kinderen doorgenomen wat democratie nu precies inhoudt. Tuurlijk, kiesrecht, maar wie van u beseft zich dat een democratie pas echt waarde heeft als er ook sprake is van gelijkheid in gelijke gevallen. Artikel één van onze grondwet, toch?

En dat Nederland als eerste land ter wereld dat pas bereikte in 2001 met het instellen van het homohuwelijk? Of dat er slechts 24 landen ter wereld zijn met zo’n echte democratie? Of dat 90% van de wereldbevolking in niet-democratische landen leeft? Diversiteit in de bevolking, gelijkheid en kiesrecht voor iedereen. Die waarden worden in anderhalf uur noeste arbeid helder voor alle jonge deelnemers. Democratische kinderarbeid.  

Democratie is jong, pril en kwetsbaar. En wanneer je beseft dat ook nog eens de groei van de wereldbevolking grotendeels in Afrika plaatsvindt en dat democratie daar nou niet echt geworteld is dan voel je de druk op de volgende generatie. Ik besef me dat mijn kinderen leven in een vrij, enorm welvarend en gaaf land. En ik besef me ook dat de grote globale politieke uitdagingen straks op hun schouders rusten. Stelt u zich eens voor dat ooit 500 miljoen Afrikanen gaan migreren.

En daarom is dat uurtje ‘kinderarbeid’ in de democratiefabriek zo’n fantastische investering. Wat mij betreft gaan we dat elk jaar doen en niet alleen bij de verkiezingen. Wel belangrijk, verkiezingen. Als u ook wilt dat uw kinderen later in een vrij, veilig, welvarend en democratisch land kunnen blijven leven? Stem dan VVD op 21 maart. Omdat we onze democratische vrije gelijkwaardige samenleving voor hen kunnen behouden! En verbeteren! Beginnend in onze gemeente Lochem! D’ran!

Erik Haverkort, lijsttrekker