BLOG 207: Wijze Raad!

Woensdag 28 maart 2018. Lochem neemt afscheid van haar raad. En onder de vertrekkende raasleden twee bijzondere mannen. Hennie en Jan. Dit blog is voor hen. Vanwege hun wijze raad!

Beide hebben een lange staat van dienst. Beide traden in de raad niet vaak op de voorgrond, en beide lijken daardoor wellicht wat minder betrokken maar niets is minder waar. Dat weten veel mensen niet. Wij wel, en zij ook. Voor beide geldt dat de voldoening zit in het resultaat voor de club. En dat siert ze!

Jan is al zijn hele leven politicus, keek als jongen op de lagere school naar politieke debatten en liep en loopt nog steeds veel in Arnhem en Den Haag. Tussen de politici. Vragen, adviseren, praten, luisteren. Jan kent iedereen en belangrijker, iedereen kent Jan. En als je Jan een vraag stelt, over elk willekeurig onderwerp, dan krijg je raad. Wijze raad. Gebaseerd op een glasheldere liberale visie. ‘Ja,’ zegt Jan dan: ‘ik ben nu eenmaal liberaal, dus daar hoeven we het niet lang over te hebben. En liberalen kiezen nou eenmaal voor de economie en voor goed onderhoud van wegen en voor een goed financieel beleid.’

Jan en ik bellen. Niet elke week, maar wel regelmatig. En dat blijven we doen. Ook nu hij zijn plek overdraagt aan de volgende generatie. Ik heb groot respect voor de manier waarop. We blijven bellen. Wijze raad!

Hennie spreek ik elke maandagochtend. Wekelijks kijken we samen of en wie we vanuit de bijstand aan een baan kunnen helpen. Hennie heeft een eigen visie op ons land. Minder praten, meer doen. Hij geeft zelf het voorbeeld. Ondernemen, ondernemers, de werkende man en vrouw. Die maken het land tot wat het is. En als het hem niet zint? Dan verandert hij het. In zijn bedrijven, in zijn contacten om hem heen en in de fractie. Tot hij wel tevreden is. Stapje voor stapje. Het kost tijd, maar hij komt er. Hennie leert ons dat wat men ook over je zegt of schrijft, je eigen waarheid is dat wat telt. De spiegel, een klein kringetje van mensen die zegt waar het op staat. Wijze raad! Eigenwijze raad, in zijn geval.

Ik ben er trots op dat ik met beide heb mogen samenwerken de afgelopen jaren. Twee heel mooie mensen die het beste voor hebben met Lochem en met meer. Onze waardering voor alle uren en alle inzet! Mede dankzij Jan en Hennie had Lochem de afgelopen jaren een wijze raad! D’r an!

Erik Haverkort, fractievoorzitter