BLOG 209: Open juwelier...

'Ik ben gewoon open, de deur lag er immers toch al uit.' Zo las ik de krant op woensdag. Na een ramkraak gaat de ondernemer onverschrokken door met zijn werk. Winkel open, rommel opgeruimd, daders gevlogen.

© de Stentor

Wat mij bezighoudt is de motieven van de daders. Waarom besluit je om een winkel te beroven? Waarom blijf je niet met je tengels van andermans spul af? Ik weet, Lochem is een relatief veilige gemeente waar relatief weinig gebeurt en waar het relatief mooi wonen is en relatief weinig inbraken plaatsvinden, behalve zo nu en dan eens een gestolen zitmaaier… 


Maar toch? Onze gemeente kent ook relatief weinig juweliers. En ondanks dat deze ondernemer de volgende dag gewoon weer door ging met zijn bedrijf en de verzekering wellicht de schade dekt blijft het knagen. 


De daders worden vast niet gepakt. De krant schrijft dat ondanks een burgernetmelding die kans heel klein is. Het alarm ging af en binnen een kwartier waren mensen ter plaatse maar de daders uiteraard al lang weg. 


Camerabeelden? Onze gemeente heeft die in de openbaarheid niet. Wellicht wel binnen maar niet op straat. De discussie daarover bij het debat op het Staringcollege, naar aanleiding van de vermeende onveiligheid nabij het station, maakte dat wel duidelijk. Toch doen dan?


Waarom gaan de daders niet gewoon aan het werk? Ik weet, zodra ik dit opschrijf, dat het naïef is. Gewoon aan het werk. De problematiek van drugs zit er wellicht achter, of misschien zijn het Oost-Europeanen op doorreis, maar toch? Aanpakken helpt! Baan of bajes, mooi nieuw motto!


Wat ik zou willen is dat we, ondanks alle nuances en naïeve vooronderstellingen dat het al heel goed gaat met de veiligheid in onze gemeente, er toch extra aandacht voor hebben. En wellicht dat camera’s daar een rol ik moeten spelen. Wat vinden jullie? Ik merk dat ik altijd wel begrip kan tonen voor winkeliers die ondanks alle sociale mores toch de herkenbare daderkoppies op Facebook tonen. Kan nu nog. En als je geluk hebt krijg je de dadergegevens er van Facebook tegenwoordig gratis bij. 


Privacy is een groot goed maar de veiligheid van onze winkeliers eveneens. Ik zal er binnenkort eens op bezoek. Horen wat hij er zelf van vindt. En tot die tijd? Deuren en ramen op slot en lampen aan. D’r an! 


Erik Haverkort, fractievoorzitter