BLOG 218: Snatager...

Er zijn dingen die je gewoon niet doet. Je vernielt geen graven, verdrinkt geen katten met beton in het Twentekanaal (blog 216) en je blijft van monumenten af. Ook de heel kleine. Je blijft dus ook van Snatager af!

© @destentor

De eerste keer dat ik van Snatager hoorde was tijdens het bezoek met groep acht aan Westerbork. Zutphense Joodse familie, ondernemer, handelaar in naaigarnituren. Het verhaal van Herman en Betty is zo indrukwekkend om dat hun zoontje Emanuel in Wersterbork overlijdt. Het raakt de kinderen. Het is dichtbij, gaat over twee jonge mensen die hun vrijheid vierden en daar aan overleden. Sobibor. Moord.

 

Dat was toen, in 1943. De gedenksteen in de straatwerk van het Stolpersplein is afgelopen week gestolen. Weg uit de weg. Waarom? Emotionele waarde? Voor het geld? Baldadigheid? 

 

Ik word daar boos van. Ik word boos van te lang getreuzel als de overheid er niet in slaagt om binnen tien jaar een stukje infrastructuur aan te pakken. Denk aan de N348 waar afgelopen vrijdag weer twee keer een ongeval plaatsvond op de kruisingen die al lang veiliger gemaakt zouden moeten zijn. Ik word boos als simpele oplossingen niet worden uitgevoerd omdat er ergens een regeltje in de weg zit maar ik word heel boos van dit soort zinloze criminaliteit. 


Ik word wel blij van de snelle aanpak van de oversteek in de Nettelhorsterweg. Nieuw elan in het gemeentebestuur? Of gewoon besef bij Provincie dat het nu echt moet.  Toon nu dan ook slagvaardigheid in de aanpak tussen Gorssel en Eefde. Kruisingen veilig en een fietspad erbij!  


Ik word ook blij van de extra politiecapaciteit voor Oost Nederland. Met een beetje geluk zitten daar enkele agenten bij die onze regio komen versterken. Als we onze infra dan straks met de nieuwe omgevingswet sneller kunnen aanpassen, ons rijgedrag niet laten beïnvloeden door de smartphone en beter kunnen handhaven door meer inzet van politie en eigen boa’s dan maken we stappen. Nu nog de Snatagerstolpersteen terug. Misschien moeten de extra agenten wel een speciale Snatagerbrigade vormen. Ik hoop dat de daders zich zelf melden. Dan neem ik ze persoonlijk mee naar Westerbork om daar het verhaal nog eens aan te horen. Zodat ze daarna nooit meer zoiets doen. Want sommige dingen doe je gewoon niet. Daar blijf je af. Ook van Snatager.


Erik Haverkort, fractievoorzitter