BLOG 221: Van A tot Z...

Twintig vierentwintig hangt Gelderland als een soort donderwolk boven het hoofd. Dan moeten de asbestdaken weg zijn en met de huidige voortgang gaat dat niet lukken. Maandag besluit Lochem over een visie voor zonneparken. Ik zeg: dat kan slimmer. Lees het hier: Van A tot Z…

Afgelopen week publiceerde het Geldersch Energieakkoord haar beeld van de coalitieakkoorden die er nu zijn. Lochem staat niet helemaal bovenaan omdat er in Dichtbij, Duurzaam, Doen niet voldoende zou staan over schone energie. En toen las ik dat we nog 800.000 m2 asbesthoudende daken hebben op onze schuren. 


Maandag spreekt de raad over de visie op zonneparken. Investeerders zien ruimte om grote velden vol zonnepanelen te zetten. Op oude vuilnisbelten prima. Maar op landbouwgrond vind ik dat lastig. Ik ga de eigenaar die daarin een alternatieve bron van inkomsten ziet niet tegenhouden maar denk wel dat we kostbare landbouwgrond op deze manier verkeerd gebruiken. Zeker wanneer er nog 80 hectare asbestdak ligt dat de komende 5 jaar gesaneerd moet worden. Dat biedt kansen!


De grootste uitdaging bij saneren van asbest is tweeledig. Natuurlijk, de kosten van saneren zijn hoog, zeker wanneer ook inpandig nog schotten van asbesthoudend materiaal aanwezig zijn. Een schuurtje van 200m2 saneren kost zo al gauw tienduizend euro. Maar de tweede uitdaging is veel groter. Eigenaren leggen niet hun hele dak vol panelen omdat ze voor eigen gebruik dat allemaal niet nodig hebben. Nog los van de vraag of het kabeltje van de energieleverancier al die stroom wel aankan. 


En daar moet de overheid dus wat aan doen. Ik vervang met plezier mijn dak zodra ik iets met de opbrengst van mijn zonnedak kan doen. Zodra ik het aan mijn buurman mag leveren, of samen mag salderen. Allemaal prima. En daarnaast denk ik: door wie is 2024 eigenlijk bedacht? Toch ook de overheid? Waarom betaal ik dan al die saneringskosten terwijl iedereen weet dat als je asbest met rust laat er niks aan de hand is. 


Dus kom met een plan: help de eigenaren als je zo graag van het asbest af wil. Maakt de terugverdientijd van investeren in zon aantrekkelijk door gekke regeltjes te saneren en dan gaat de rest vanzelf. Dan los je het geheel op. Van A tot Z! Van Asbest tot Zonnepaneel. 

Dichtbij, Duurzaam, Doen. D’r an! 


Erik Haverkort, fractievoorzitter