BLOG 223: Vaccinatievrijheid

In de week waarin de krant vol stond van de verdachte Jos B. die na 20 jaar via DNA toch zonder zwart balkje en met volledige achternaam (waar is die mediacode gebleven??) gevonden is en gezocht wordt, werd ik vooral bezig gehouden door de spanning tussen vaccineren en vrijheid.

© nu.nl

Discussie over of mensen de vrijheid mogen hebben om zich niet te laten inenten. En dat dan afgezet tegen het algemeen belang van het uitbannen dan ziektes als de mazelen. Hé, ik ben voor vrijheid. De mensen die mijn blog vaker lezen weten dat. En ik ben er ook fier op dat we in een tijd leven waarin we dankzij de medische wetenschap (zo je wilt ook door God gegeven) in staat zijn om ziektes als tuberculose en mazelen naar het verleden te verwijzen. 


Ik heb twee argumenten in de discussie nog een beetje gemist. 


Ten eerste: als je ziek bent en je weigert behandeling. Prima. Eigen keus. Vrijheid. Behalve wanneer je besmettelijk bent. Dan heb je ervoor te zorgen dat je omgeving niet met jouw ziekte in aanraking komt. En dat geldt dus ook als je niet weet of je ziek bent. En als je die lijn doortrekt dan geldt dat dus ook wanneer je door vaccinatie te weigeren niet weet of je besmettelijk bent. 


Veel belangrijker is mijn tweede argument. Vrijheid is een bewuste keus van het individu. Mijn vrijheid grijpt in op die van jouw en daar ga ik dan verantwoordelijk mee om. Maar de keus om niet te vaccineren wordt gemaakt door ouders voor hun kinderen, vaak nog baby’s, mini-individuutjes. En die kunnen helemaal nog niet verantwoordelijk met hun vrijheid om gaan. Dus welk recht van vrijheid hebben die ouders nu om dan onverantwoordelijk met hun kinderen om te gaan… 


Mijn dochter is recent ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Ze is dertien. We hebben het erover en we gaan. Omdat het goed is om ook die ziekte vroegtijdig uit te bannen. En ja, er zijn risico’s. Maar de risico’s van niet inenten zijn vele malen groter. Voor mijn dochter en voor al haar leeftijdsgenootjes. Dus kies voor inenten. Die verantwoordelijkheid heeft elke ouder. Opdat onze kinderen vrij en gezond kunnen leven. Vaccinatievrijheid. D’ran! 


Erik Haverkort, fractievoorzitter