BLOG 229: Verkeerslintje...

Deze week kwam de N348 tot twee keer toe in het nieuws. Omdat de proef met 60 km/u gestart is en vanwege het kunstwerk… Het witte lint krijgt een groen karakter, stond in de Stentor. Hoe dan? En waarom?

De provincie komt deze maand met het antwoord. Ik ben benieuwd! De weg doorkruist Eefde-west, een bijzonder groen stukkie. Hij is verlaagd aangelegd om dat te behouden, best goed gelukt, en voorzien van dijkjes daar waar hij boven maaiveld uitkomt. Eigenblijk zie je alleen de verkeerslichten en de brug. De rest is groen. 


Behalve dat ene weekje in 2017 toen, voordat de prachtkever er vat op kreeg, de bloei van de kromme meidoorns een voorzichtig wit streepje langs de route liet zien. En nu krijgt de weg een groen karakter… Ik denk dat er kerstbomen langs komen. Jullie? 


Nee, veel belangrijker is de verkeersveiligheid. De proef met 60 km per uur loopt! Ik hoor positieve berichten uit de kom van Gorssel waar het geluid klaarblijkelijk is afgenomen maar ben vooral erg benieuwd naar de ervaringen van bestuurders. Wat maakt het nu echt uit. Laat horen, okay? 


En dan de oplossing voor het lint. Wat mij betreft wordt het grijs. Vanaf de rotonde bij Berkenbosch tot de stoplichten. Daar mist gewoon het fietspad. Ik zeg, paaltjes aan de kant, de resterende boompjes eruit en asfalt erop. Duurzaam hekje er langs en vele fietsers gaan veilig van Gorssel naar Zutphen. Zonder over te hoeven steken bij Quatre Bras.


Als de provincie dat zou durven, in plaats van ‘het groene karakter’ dan krijgt de gedeputeerde pas een lintje! Geen wit lint noch een groen. Gewoon een net verkeerslint. Dat ontlast oversteken, biedt automobilisten de gelegenheid door te rijden en maakt de gehele N348 dus veiliger. En dan in fase twee een fietspad ten westen van de weg tussen Gorssel en Eefde. Voor de aanwonenden. Dan ontvangt Gelderland een lintje. Een verkeerslintje. Dan zou de pilot voor mij geslaagd zijn. Ik snap best dat kunst bij infrastructuur hoort. Maar dit kunststukje is geflopt, mislukt en kapot. Dus Gelderland? Leg zeshonderdmeter van het meest kunstzinnige asfalt neer en maak daarmee voor eens en altijd goed wat kan. D’r an! 


Verkeerslintje… Dat dus. 


Erik Haverkort, fractievoorzitter