BLOG 235: Eigen dom...?

Het bestemmingsplan buitengebied uit 2010 bevat een bijzonder regeltje. Bij sloop van oude schuren mag slechts 50% worden hergebouwd… En in 2024 moet asbest verwijdert worden. Dit is mijn verhaal.

Mijn schuur bevat asbest. Dak, wanden, ding is gebouwd omstreeks 1950 en toen ik deze in 2015 kocht samen met een stukkie grond stond de schuur al minstens 10 jaar leeg. Opslag. Werkplaats. Aangezien ik toch een keer moet saneren dan maar nu. D’r an zogezegd. Slopen en bouwen. Komt altijd van pas. Mooi klusje voor de winterperiode. 


Ik toets voor de zekerheid bij de gemeente of ik de juiste procedure doorloop. Via het omgevingsloket een melding voor de sanering en de sloop. Daarbij een inventarisatierapport en de nodige certificaten van de saneerder. Allemaal conform. Voor de herbouw zie ik meerdere scenario’s dus om zeker te zijn bel ik de hulplijn! Gemeente Lochem. En da’s maar goed ook. Netjes en snel legt de medewerker mij uit dat ik precies doe wat moet. Fijn om te horen, ik word er blij van. Maar dan komt het. 


‘Houdt u er rekening mee dat u maar 50% mag terugbouwen?’, zegt hij. Ik vraag nog grappend of dat de bovenste of onderste helft is maar hij is bloedserieus. ‘Staat in het bestemmingsplan buitengebied’, legt hij me uit. En ja, even later, al googelend door ruimtelijke plannen punt en el zie ik het ook. Bij sloop mag maar 50% herbouwd worden. Waarom? Hoezo? Functieverandering! De agrarische functie is niet meer nodig, om verval tegen te gaan wordt sloop gestimuleerd en minder is mooier, schat ik in. 


Ik begrijp dat nog, vanuit het oogpunt van functieverandering, niemand wil verloederend buitengebied met ruïne-achtige varkensschuurrestanten. Maar ik loop tegelijkertijd wel tegen mijn liberale inborst op. Het is mijn schuur, mijn eigendom, ik verander helemaal geen functie, heb het ding zo gekocht. En nu wil de regel van de overheid dat ik asbest saneer, ligt al gevoelig, maar moet ik van diezelfde overheid ook nog eens de helft van mijn eigendom inleveren?!? Dat voelt heel bijzonder…


Ik denk dat ik de schuur toch maar niet sloop. Misschien valt er na de sanering nog wat van te maken. Da’s ongetwijfeld duurder dan herbouw maar de helft van mijn bezit inleveren omwille van regeltjes? Dat gaat me toch echt te ver. Eigendomsrecht is er niet voor niets. Dat moesten we bij de omgevingswet maar eens een beetje aanpassen. Eigen dom! D’r an.


Erik Haverkort, fractievoorzitter