BLOG 236: Wel doeners!

Gister, het VVD festival in Den Bosch. Congres nieuwe stijl, heel 2019 en ik was erbij. Met ruim 1.200 anderen in diverse sessies. Soms plenair, soms in groepjes. Formeel en informeel, humor, gezellig en serieus.

Een hoogtepunt? De presentatie van de doeners. In oranje vest op het podium. Als groep gepresenteerd om het netwerk verder vorm te geven. Netwerk2.0. 

Als Haarlemmer olie tussen leden, netwerkbestuur, lokale commissie en regio in. Met een direct lijntje naar het hoofdbestuur. 


Politiek is uit. Doen is in. Kijk naar de ontwikkelingen in de samenleving. Ik roep het al jaren. Lochem is prachtig omdat er zoveel verbindingen zijn. Mensen die doen. Initiatief nemen en samen organiseren. Dat doen! 


Ik ben er trots op dat ons ‘doen’ ook in coalitieakkoord en collegeprogramma zo zichtbaar is. Samen met inwoners werken aan de verdere verbetering van onze samenleving. De bepaalpas geborgd zogezegd. Ik zie het ook terug in de grote thema’s voor de komende tijd zoals de toekomst van onze zorg en de uitwerking van de omgevingswet.


Participatie, het gesprek met inwoners, samen doen. Met al haar worstelingen en onzekerheden. Dat vraagt om het gesprek. Het vraagt om speelruimte voor inwoner, ondernemer en gemeente. Politiek is kaders stellen met als gevolg dat we alles dichtregelen. Voorbeelden te over. Doen is samen kijken naar de beste oplossing. Open staan voor suggesties en luisteren. Vooral heel goed luisteren. En dan loslaten. 


Ik besef me dat ook ik het afgelopen half jaar wellicht te weinig geluisterd heb. Ik ben druk met allerlei gemeentedingetjes maar onvoldoende beschikbaar voor het gesprek. En dat gaat wat mij betreft veranderen. U, lezer, inwoner, facebooker krijgt meer en eenvoudiger de gelegenheid mij te beïnvloeden. Via mail, in gesprekken, bij bijeenkomsten. En ik zal luisteren. Het zal wellicht niet altijd zo zijn dat uw beeld overeenkomt met het mijne maar we gaan samen kijken naar de beste oplossing.


Doen dus! En ik zal delen wat ik tegenkom. Heel klein en praktisch. Omdat het daarom gaat. Samen leven is samen doen. Samen initiatief nemen. Samen werken aan praktische oplossingen voor praktische problemen, klein en groot. Het oranje hesje is er, het netwerk ook, de VVD de club en daar krijg ik energie van! Doet u mee? Wel doen hè! D’r an! 

 

Erik Haverkort, doener!