BLOG 240: Polderklimaat...

Ik ben er geboren dus ik heb er verstand van. De polder. Verworden tot model voor de Nederlandse politiek. Doorakkoorden tot je er compromisselijk van wordt. En zo ook het klimaatakkoord. Dit vind ik ervan.

© @destentor

FNV en Greenpeace liepen daags voor de ondertekening weg?!? Groen Links roept dat het niet voldoende links is vanwege de kosten en niet voldoende groen is want het giftige CO2wordt onvoldoende aangepakt. VVD en CDA zijn het eens. De balans tussen economie en groen is bewaakt en we wachten tot na de verkiezingen met de CPB-(door)rekening…


Aan vijf tafels is met vele partijen vanuit eigenbelang gepraat over ons klimaat. Kent u ze nog? Parijs wel natuurlijk. Katowice vast ook. Maar Kyoto? Ohja! En Rio de Janeiro…? Dat was in 1992! Zesentwintig jaar… Praten, praten, praten… 


Wiebes heeft natuurlijk ook een punt. In ons veelkleurig politiek landschap besluiten we samen. En dat bedrijven en maatschappelijke organisaties meepraten is prima. Maar daarna verwacht ik van de overheid concrete keuzes die hout snijden. Je haalt info op, vormt je mening en hakt een knoop. Ook bij grote knopen zoals het klimaat. Dat heeft Nederland in het verleden vaak gedaan! Door leiderschap, innovatie en door te investeren! 


Denk aan de deltawerken die ons wereldautoriteit op watergebied maakte. Denk aan de polder en aan Wageningen waardoor we voedselkennis- en productieland nummer één zijn. Qua kwaliteit, duurzaamheid en kosten. Dat kan nu weer! Door leiderschap, innovatie en door te investeren! 


Besluit om de eerste commerciële hyperloop ter wereld te laten zweven tussen Amsterdam en Parijs. Of dichterbij. Leg hem tussen Apeldoorn en Arnhem vanuit de Cleantechregio! Je wil toch de duurzaamste regio van Europa zijn? Nou, zo doe je dat! Beslis dat waterstof de brandstof van de toekomst is en betrek de markt erbij. Stel dat vanaf 2021 elk tankstation in Nederland naast B7, E10 en E5 ook H2 aanbiedt! Dan regelt de markt de rest! En leg de daken vol met zon. Essent geeft een prachtig voorbeeld! In een klap marktleider! Vraag Shell om van oliemaatschappij energieleverancier te worden. Leuker, het alternatief en ze varen met hun olitankers het op zee geproduceerde waterstof zo naar Rotterdam. 


En in Lochem? Daar gaan we Dichtbij, Duurzaam, Doen! Echt waar! D’ran!


Erik Haverkort