BLOG 243: Verdernuften!

De kranten staan er vol van. Is het een akkoord? Is het betaalbaar? Gaan we de doelstelling nu wel of niet halen en wat al niet meer. Gister was ik aanwezig bij het thematisch netwerk Liberaal Groen. Dit blog? Mijn beeld.

De inbreng van Annemarie  en Ruud. Prima! Over de Floriade in Almere. Groen, innovatief en ondernemend. Over ons vernuft, het feit dat we als rijkste land ter wereld met onze kennis een fantastische uitgangspositie hebben om wereldklimaatleider te zijn. 


Maar ook over de regionale energiestrategie. Het verdeel-en-heers-managementsysteem van de energiebesparingsdoelstelling. Of anders gezegd. De uitkomst van de som in windmolens en zonnepanelen als we onze totale CO2-uitstoot omzetten, verdeeld naar rato van het aantal inwoners. Maandag krijgt de raad uitleg. Over het proces, de kosten, hoe we de voortgang bewaken en hoe Den Haag eventueel gaat bijsturen. 


Maar niet over de inhoud. Niets over innovatie en vernuft. Niks over de ambitie wereldklimaatleider te zijn. Geen samenwerking met inwoners. Geen grote kans voor ondernemers en geen opbrengst. Alleen kosten, hinder, rapportages en gedoe. Het voelt als een opgelegde verplichting waar inwoners niet op zitten te wachten. Geen draagvlak en veel bezwaar.


En dat terwijl het plan dat uit het proces van al die betrokkenen nu wordt doorgerekend heel veel goede punten bevat. Niet allemaal, en niet overal toepasbaar maar wel heel veel goede ideeën. Kansen voor vernuft dus! 


Wat ik zou willen is dat de overheid focus legt op innovatieve initiatieven van onze inwoners en ondernemers. Geen SDE-subsidie van ons belastinggeld voor grote buitenlandse panelenparkontwikkelaars waardoor duurzame plaatselijke voetbalclubs geen aansluiting meer krijgen. Liever een prijsvraag voor het meest duurzame energieopslagidee waardoor je lokale overproductie kunt opslaan en zon en wind kunt sparen. Die investering betaal je dan uit de besparing omdat je het koperkabelnetwerk niet hoeft uit te breiden. Scheelt miljoenen! Twee keer! Doorvernuften!


Maar het belangrijkste! Het blijft dichtbij. Inwoners zien hun kind sporten en douchen door lokaal opgewarmd zonneboilerwater. Dat stimuleert en inspireert. Dat is zoveel leuker dan weer een inspraakavond over een nieuw zonnepark in Eefde waar niemand op zit te wachten. Duurzaamheid werkt alleen als het dichtbij is. Dat stimuleert meedoen. Ons coalitiemotto is zo gek nog niet. Dichtbij, Duurzaam, Doen! Verdernuften! D’r an! 


Erik Haverkort, fractievoorzitter