BLOG 249: Regelbijtertje!

De gemeente heeft plaatselijke regels. Die staan in de Algemene Plaatselijke Verordening. Een boekje van ruim 35 pagina’s. In 2017 is deze geheel herzien en opgeschoond. En dan nu alweer? Dit vind ik ervan.

De aanleiding? Ondermijning en leefbaarheid. Nieuwe regels! Zo moeten alle horecabedrijven straks een vergunning hebben. Dat hebben we net tien jaar geleden afgeschaft? 


Leidinggevenden moeten een verklaring omtrent gedrag overleggen. Ik had niet het idee dat we bij onze horeca zoveel problemen hebben. Met de nieuwe visie op recreatie en toerisme op komst ben ik wel benieuwd of dit artikel nou zo handig is. En Zutphen heeft net de sluitingstijd afgeschaft?!


Dan wil men motorbendes verbieden. Dat is toch al landelijk geregeld? In juni 2018 is Satudarah verboden en in december 2017 Bandidos. Door de rechter! Na een eerlijk proces. Ik wil liever geen crimineel gedrag in onze gemeente maar ik wil ook niet dat de burgemeester als openbaar aanklager en rechter kan optreden. 


De derde nieuwe regel betreft muilkorven van gevaarlijke honden. Op openbaar terrein kan de burgemeester dit al maar nu wil de gemeente dit ook verplichten in het eigen huis en op privé terrein. Ik vind dat de overheid weg moet blijven van mijn privé. En ik vind dat de eigenaar van de hond zelf verantwoordelijk is voor het voorkomen van bijtincidenten. Hoeveel bijtincidenten zijn er in Lochem geweest trouwens? 


Dan komt er een verbod op openlijk drugsgebruik. Blowen op straat mag niet meer. Dat mag al niet vanuit openbare orde. Dit is dus dubbel. Naast de politie kan straks ook de gemeente handhaven. Nodig? Wat vind u?


En dan de laatste. De burgemeester kan maatregelen opleggen aan de verhuurder als de huurder of gebruiker zich misdraagt. Lastig. Denk aan de vele recreatiewoningen die we kennen of aan caravanstallingen. Ook hier vind ik dat de overheid de misdrager aan dient te spreken en niet indirect moet sturen. De boete van te hard rijden gaat toch ook niet naar de verhuurder van de auto? 


Kortom. Ik ben nog niet enthousiast. Veel bureaucratie erbij. Ik geloof niet dat Lochem zo crimineel is en ik vind dat straffen van crimineel gedrag door het openbaar ministerie plaats moet vinden en niet door de gemeente. Daar bijt ik me maar eens in vast! Maandag in de raad! D’ran!


Erik Haverkort, fractievoorzitter