BLOG 250: Vleugels!

Afgelopen week kocht Nederland een stukje KLM terug. Het bedrijf is nu voor 14% weer van ons. Marktwerking? Liberalen krijgen kritiek? Gaat het om banen? Invloed. Ik denk er het volgende over. Lees maar.

@destentor

Al sinds het bestaan van de mens kijkt men jaloers naar de vogel. Een droom, onweerstaanbaar, vrijheid! Van Icarus en Montgolfier, de gebroeders Wright en Anthony Fokker. Allemaal pioniers die hun leven leefde voor de droom te kunnen vliegen. En met succes! 


Anno 2019, amper honderd jaar na de eerste gemotoriseerde vlucht, is vliegen bereikbaar voor nagenoeg iedereen. Vliegen is de veiligste manier van reizen en dankzij het moderne vliegtuig is onze hele wereld bereikbaar. Mobiliteit is vrijheid. Onze economie vaart er wel bij, het gaat om heel veel banen, maar ik vind het nog steeds ongelooflijk bijzonder dat je instapt op Schiphol en enkele uren later in een heel ander deel van de wereld kunt zijn. 


Toen de staat in 2008 de failliete boedel van ABN kocht ging het om meer dan 30 miljard, later die maand stopten we nog eens 10 miljard in ING. Nodig om ons financiële systeem te redden. Nu koopt Nederland voor 750 miljoen invloed en positie in onze nationale trots. Ik las een negatief stuk in het NRC over dit soort investeringen in Nederlandse bedrijven. Ondanks kapitaal gingen ze toch failliet. Dat mag zo zijn echter KLM staat er heel goed voor. Deze investering is geen noodhulp zogezegd. 


Kijk, als het gaat om het klimaat dan vind ik ook best dat je goedkope vakantievluchten kritisch mag bekijken. Waarom je voor drie tientjes wel met het vliegtuig naar Barcelona kunt maar niet met de trein zou overigens in het hoofdkantoor van NS vraag één moeten zijn. En toeslagen op brandstof in de luchtvaart mogen van mij ook, maar dan wel in heel Europa. 


Nederland heeft een paar toonaangevende bedrijven. KLM is daar zeker één van. Het bedrijf is een metafoor voor onze vrijheid. Elk kind kijkt omhoog als er een vliegtuig passeert. Niet vanwege het lawaai maar vanwege de vraag waarheen. Onbekende reizen, avontuur, ontdekking, vrijheid! En het is die emotie, dat gevoel dat maakt dat ik het prima vind, dat KLM weer een beetje van Nederland is. KLM maakt Nederland zichtbaar liberaal. Onze zwaan, ons gevoel van vrijheid. Onze vleugels!

D’r an.


Erik Haverkort, fractievoorzitter