BLOG 255: 't Wilde Oosten...

Het NRC van afgelopen week: ‘Maak van de burgemeester geen sheriff!’ De Raad van State heeft gesproken! De bevoegdheden voor burgemeesters zijn voldoende. De aanpak van ondermijning en criminaliteit hoort de politie en het openbaar ministerie toe. Goh?!…

De kritieken waren fors. De VVD stond alleen. In de raad van 18 maart is de APV gewijzigd, de lokale regeltjes. En in die APV heeft de burgemeester verregaande bevoegdheden erbij gekregen met als doel ondermijning en criminaliteit tegen te gaan. Regeltjes die ook de vrijheid van ondernemer en inwoner inperken. Regeltjes die, zo zei de VVD, niet wenselijk en niet handhaafbaar zijn! 


Er werd gezegd dat de VVD geen vertrouwen had in de burgemeester, dat het niet erg was om regeltjes erbij te hebben omdat je hoopt ze toch nooit nodig te hebben. Er werd vanuit angst gedacht, gesproken en gestemd.  


Maar gelukkig is daar de Raad van State. Op de vraag of de rol van de burgemeester als ‘crimefighter’ in de gemeentewet dient te worden opgenomen is het advies: ‘Niet doen! Overlaten aan OM en politie.’Die boodschap klinkt ons goed in de oren. Dat zeiden wij tenslotte ook al!


De week ervoor las ik het nieuwsbericht dat het verbod op motorclubs als Satudarah en Bandidos niet te handhaven is. Het druist tegen de grondwettelijke vrijheid van vereniging en vergadering in. Begrijp me goed hè, motorclubs mogen geen crimineel gedrag vertonen. Maar niet alle motorclubs zijn fout. Dat artikel in de APV is ook onuitvoerbaar dus. 


De VVD heeft afgelopen week vragen gesteld aan het college hoe nu verder met de pas vastgestelde APV. Onze burgemeester is zeer betrokken bij het thema en staat stevig voor zijn gemeente klaar. Klaar om die samen met politie en OM veilig en vrij te houden. Vrij van ondermijning. Maar ik ben oh zo blij dat we in een land leven waar de burgemeester geen aanklager en rechter tegelijk mag zijn. De aanpak van criminaliteit is een belangrijke overheidstaak die wat mij betreft best meer aandacht mag krijgen maar wel via de daarvoor bestemde organisaties. 


De Raad van State stelt overigens terecht dat de burgemeester wel over de openbare orde gaat. Natuurlijk, maar het bestrijden van criminaliteit gaat verder, veel verder. In Lochem geen Wilde Oosten, geen sheriff Van ’t Erve op wacht. De APV repareren we wel weer te zijner tijd. D’r an! 

 

Erik Haverkort, fractievoorzitter