BLOG 257: ik denk met Pasen...

Ik denk met Pasen aan het voorjaar. De lente in de tuin, verse knoppen aan de bomen, eieren zoeken, even rust. Uit de krochten van mijn opvoeding klinkt nog een klein stukje katholiek. Maar vandaag? Sri Lanka!

In de week dat de Notre Dame afbrandde, de gele hesjes protesteren tegen de miljoenenopbrengst van de herbouwgiften, Nederlandse Europarlementariërs vergeten te stemmen tegen de WW-export en Ajax na 22 jaar de halve finale weer bereikt exploderen op Paaszondag hotels en  kerken in Sri Lanka. Waarom toch?


Ik ben voor vrijheid van godsdienst. Je mag geloven wat je wilt, erover praten, preken, overtuigen en er geld voor vragen. Mag allemaal. Maar waar ik de grens trek is bij geweld. Ik ben daar zo klaar mee! Gun elkaar nou gewoon eens een beetje ruimte. Maar deze Paasdag niet in Sri Lanka. Luxe vakantie hotels en kerken zijn het doelwit. Afgunst het motief…


Ik ben ook voor verantwoordelijkheid. En voor wederkerigheid, de nieuwe liberale waarde in plaats van sociale rechtvaardigheid in het stuk van Klaas voor de VVD. Een gift beantwoord je met een tegengift. Let wel, het is geen oog-om-oog, de ‘t’ staat er wel degelijk. Het mooie van sociale rechtvaardigheid vind ik het onbaatzuchtige. De intrinsieke motivatie die bij wederkerigheid ontbreekt. Dat maakt verantwoordelijkheid dus nog belangrijker. De verantwoordelijkheid om mijn vrijheid geen inbreuk te laten hebben op die van de ander, ook al geloof ik niet wat hij of zij gelooft. Ook al ben ik tot in het diepst van mijn wezen het daar niet mee eens. De ander mag. Leven, geloven, belijden, prediken en overtuigen. Maar niet met bommen en niet met geweld.


Het gele hesjes protest is ook afgunstig. De rijken der aarde geven wel geld aan de Notre Dame maar niet aan de armoe van de massa. Daar tegen protesteren mag, maar blijkbaar is de sympathie voor de brandende kerk groter dan het al maandenlang klinkende gele volksgemopper. 


Was afgunst niet ook het motief van Judas…? 


Het vraagt geduld en volharding maar uiteindelijk zullen hoop en geloof prevaleren. Onze konijnen eten samen een blaadje paardenbloem en ik zoek straks een ei. Ik denk deze Pasen aan de slachtoffers in de hotels en de kerken van Sri Lanka en blijf hopen. Omdat ik geloof in onze vrijheid en ons liberale leven. Ik gun dat jullie ook! Fijne Pasen! D’r an! 


Erik Haverkort