BLOG 261: Europa!

Met amper een week te gaan laat Duncan zien hoe Europa leeft! Eat-your-heart-out, Baudet! Aan de uitslag is overigens ook goed te zien dat Brexit eigenlijk al een feit is. Roemloos laatste. Lees hier wat ik van Europa vind!

Begonnen als de unie voor Kolen en Staal! Net na de wereldoorlog, met als belangrijkste motief het verregaand nationalisme in te perken. En da’s gelukt! Samenwerken om vrede en veiligheid. Daarnaast handel en marktwerking. Om de consument, lees de inwoner, te beschermen, ook gelukt! 


Amsterdam verbied nu wekelijks iets nieuws. Het #verbodvandeweek. Een biertje drinken op het water? Mag niet. Met een dieselauto door de stad? Mag niet. Vlees eten tijdens een door de gemeente georganiseerd evenement? Mag niet. Jezelf zijn, zichtbaar geuit door de letters IAmsterdam? Mag ook al niet meer. Het gemeentebestuur slaat door en de plank mis door het individualisme zo te beteugelen. Ik krijg daar ongelofelijke jeuk van. Net als van onze Lochemse APV overigens… 


En als de Europese Unie zich op dat niveau bemoeit met mijn leven krijg ik ook jeuk. De overheid dient zich met grote dingen te bemoeien. Gelukkig is dat ook het standpunt van mijn partij. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie geeft inwoners het vertrouwen en de ruimte zelf de juiste keus te maken. Meedoen, vooroplopen, als het gaat om grote keuzes als veiligheid, integratie en vrijhandel. Gepaste afstand en leefruimte als het gaat om individuele dingetjes. De eerste zin van ons verkiezingsprogramma: ‘De VVD wil dat iedereen zich vrij en veilig voelt.’De rest? Lees zelf maar: https://www.vvd.nl/content/uploads/2018/10/Samenvatting-Verkiezingsprogramma-VVD-Europees-Parlement-2019.pdf


Weglopen is dus niet de oplossing. Brexit en Baudet hebben het mis. Duncan bewijst het. Meedoen en vooroplopen. Dat werkt. Ook als je klein bent of net komt kijken. Initiatief nemen, kritisch zijn op de inhoud, zuinig op de centen en je stem laten horen. Letterlijk! Als zanger, als politicus en als inwoner. Als je het ergens niet mee eens bent, als je ergens iets van vindt en als je een idee hebt. Zo werkt Europa, zo werkt het in Nederland al eeuwen en zo werkt het bij de VVD. 


Daarom stem ik komende donderdag vol overtuiging op Malik Asmani! Onze nummer één! Ook hij begon met een gedurfd plan. Ook hij begon met het laten horen van zijn stem! Dus nu krijgt hij de mijne. Laat je stem horen, net als Malik en Duncan! Doe mee, donderdag. Stem! D’ran! 


Erik Haverkort, Europeaan en fractievoorzitter