BLOG 277: Clubleden!

Gister was ik aanwezig bij het VVD Festival. En het deed me goed daar vele leden en ook een groot aantal niet leden te treffen. Discussies, netwerken, lachen, kennis delen, ontmoeten. In dit blog de highlights!

Uiteraard was er veel aandacht voor de rotmaatregelen van de afgelopen tijd. Zowel Klaas als Mark stonden er uitvoerig bij stil en legden uit dat we dit niet doen omdat we het willen maar omdat het nodig is om de bouw met kerst niet werkloos te laten zijn. 


In een separate deelsessie is door allerlei specialisten onder leiding van Marc Harbers nogmaals uitvoering ingegaan op de problematiek en de aanpak in bredere zin. Alle leden van de Regio Oost hebben daar inmiddels via de mail een bericht van ontvangen. Ben ik er uiteindelijk blij mee? Nee, natuurlijk niet, maar ik begrijp het wel en accepteer het voor nu. Maatregelen zijn per definitie tijdelijk en ons vernuft lost ook dit op. 


De VVD heeft de unieke kans en om als eerste voor de vierde keer in de geschiedenis de grootste te worden bij de verkiezingen in 2021. Dat gaat lukken wanneer we als clubleden de juiste keuzes maken. Erop uit naar kiezers. Niet meehuilen met populaire statements en kop-in-het-zand-stekende collega’s maar verantwoordelijkheid nemen en met ondernemende geest innovatief vooruit. De deelsessie over onze cultuur, ons gezamenlijke gedrag, was daar een heel mooi voorbeeld van. Een club vol individuen met grote waarde en barstend van de energie. Daar wil je bij horen zonder je te hoeven verantwoorden voor taal, kleur, sexe.


Wat me bij blijft is dat problemen niet link of rechts zijn. Oplossingen vaak wel. Stikstof, milieu, duurzaamheid is geen links thema of probleem. Onze rechtse oplossingen zijn beter dan die van Jesse en Jetten en de rest heeft überhaupt geen oplossingen. En dat geldt ook in Lochem. Ook daar zie je dat de doeners van de VVD soms kritiek krijgen. Soms omdat we opkomen voor inwoners, soms omdat we door willen pakken en tempo willen maken met uitvoering. Maar bijna altijd omdat we dankzij onze positieve insteek altijd een innovatieve creatieve oplossing hebben. We durven te doen, te ondernemen, af en toe een risicootje te accepteren. 


En dat terwijl we er ook veel lol aan beleven. Samen met inwoners je leefomgeving beter maken is leuk. En dat is wat we doen en waar we goed in zijn. Onder het genot van een biertje of een wijntje en een bitterbal. Als een echte club. Leden delen, clubleden. Dat zijn wij. D’r an! 


Erik Haverkort