BLOG 279: Milieuparkje...

Afgelopen week kreeg de VVD-fractie bezoek van bezorgde inwoners uit Almen. Zorgen over de communicatie maar vooral zorgen over het milieupark dat mogelijk verschijnt op de kruising Bakkersteeg-Blauwedijk.

Almen was altijd het dorp waar nooit gedoe was. Tevreden inwoners, beetje CDA-minded, mooie omgeving, liefde en natuur. Projecten worden in samenwerking en harmonie uitgevoerd. De meandering van de Berkel, de komst van STAAL en zelfs de vele discussies over Doornberg verliepen veelal in goede harmonie. 


In Almen kon altijd alles. Maar nu is er gedoe. Onderdeel van het uitvoeringsplan afval en grondstoffen uit 2017 is de komst van een milieuparkje. Een setje ondergrondse containers voor papier, plastic, glas, textiel en restafval waar inwoners geacht worden hun afval te storten. Vaak een beetje troeperige triestige plekkies waar naast de containers hier en daar wat dozen liggen of tassen staan. Benedenwinds in de bosjes de restjes van de weggewaaide rommel die niet in de container paste. 


De locatie aan de Bakkersteeg is al de vierde locatie in het anders zo rustige Almen. De eerste drie vielen af. Bezwaar, te ver weg voor de één en natuurlijk te dichtbij voor de ander. 


Wekelijks komt de vrachtwagen van Circulus Berkel met een kraan en wordt het afval meegenomen. Het aantal vervoersbewegingen valt mee maar wanneer de meeste inwoners ook met de auto hun troep komen brengen is het er wel een komen en gaan van verkeer. Daarom zie je ze vaak bij de centra van kernen en bij winkels. Makkelijk, bij het boodschappen doen gelijk je afval wegbrengen. Super! Zeker in Almen. 


Persoonlijk ben ik meer van het ophalen in plaats van het wegbrengen. Alles behalve papier en GFT in één container, efficiënt ophalen en nascheiden. Het Zeeuwse model zeg maar. Dat scheelt kosten, is gemakkelijk voor inwoners en onderzoek wijst steeds vaker uit dat het ook beter is voor het milieu. Met de komende evaluatie op afvalgebied komt die discussie vast ook in de gemeente Lochem weer op tafel. 


Wellicht duurt de discussie in Almen lang genoeg om de eerste kern in de gemeente te zijn waar het niet hebben van een milieuparkje juist hoort bij het beleid. Dat zou wat zijn! Dan keert ook in Almen de rust terug. D’r an! 


Erik Haverkort, fractievoorzitter