BLOG 285: stilstand...

Nederland valt stil. De maatregelen om te voorkomen dat het virus te snel om zich heen grijpt maken straten en agenda’s leeg en restaurants, schouwburgen en hotelkamers stil… Zorgelijk? Ja. Hopeloos? Nooit!

© @destentor

Overal berichtgeving over corona en over de economie. Sociale contacten minderen, verjaardagsfeestjes uitstellen, vergaderingen via skype of facetime. De maatregelen raken iedereen in meer of mindere mate. Blijven de scholen open? Ik verwacht van niet. Gaan ze weer open? Zeker! 

Onze samenleving is oersterk. Ik heb daar alle vertrouwen in.  


Het aantal apps dat ik krijg om ondernemers te helpen met lokale maatregelen, bijvoorbeeld uitgesteld betalen van lokale belastingen is groot. Het is een goede maatregel om enige liquide verlichting te brengen. De gemeente kan best een paar maanden uitstel velen, maar dan moet het wel komen. Grotere zorg als het gaat om kosten voorzie ik wanneer helder wordt dat de gederfde inkomsten niet gecompenseerd worden. Geannuleerde voorstellingen en hotelovernachtingen worden niet later ingehaald. Tafels die nu leeg zijn in restaurants zijn straks niet overbezet. De omzetdip zal voor een groot deel van de economie groot zijn en leiden tot ontslagenen en faillissementen, hoe hard en vervelend ook. 


De sociale media bulken, naast grappen over toiletpapier, van de berichten over mensen die elkaar helpen. Die kant is er ook en laat zien hoe waarom sociale media sociale media zijn. 


En veel gaat ook gewoon door. De hulpverlening vanuit het Baken blijft. Of de raad de geplande evaluatie nu behandelt of niet? De medewerkers van de gemeente blijven de nodige zorg bieden. En zo hoort het. 


In de tussentijd? Nederland is één van de rijkste landen ter wereld en kent met afstand het beste zorgsysteem. Tuurlijk, iedereen mag zich met het beleid bemoeien en mag er ook een mening over hebben, maar ik geloof dat we in dit land in staat zijn om ook deze virus-uitbraak aan te kunnen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit kabinet en ons college de juiste keuzes maken. Hoe alle oplossingen er uit gaan zien wordt komende weken duidelijk. Maak vooral zelf ook de juiste keuze. Wees onderdeel van onze samenleving en kijk een beetje extra naar elkaar om. 

Blijf gezond, doe mee, werk thuis en hoop! Doe ik ook! D’r an! 


Erik Haverkort, fractievoorzitter