BLOG 286: nieuwe waarheid

Ik mailde mijn blog vorige week ongeveer op hetzelfde moment dat Den Haag besloot de scholen en horeca te sluiten. Mogelijk dat de maatregelen nog verder gaan. Dat hangt van ons gedrag af. Gaat het lang duren? Vast!

© @de_volkskrant

Respect voor al die duizenden die hun bijdrage leveren in deze bizarre tijd. Van de zorgprofessional, de kassahulp, de vakkenvuller tot Bruins, Rutte en Van Rijn. Helden! Ik ben niet zo van de belerende naar inwoners als het over hun gedrag gaat maar het lijkt nu toch wel verstandig afstand te houden en de maatregelen te respecteren. 


Ik zie drie soorten reacties. Oproepen die de maatregelen uitdragen. Plaatjes, waarschuwingen, soms vergezeld van angst of onrust maar allemaal goedbedoeld. Daarnaast ook nog steeds af en toe een soort nonchalance. Blij van de piste af, drukke stranden, de overvolle markt… Het is (nog) niet verboden maar wanneer we onszelf daar zichtbaar niet aan de maatregelen houden en de druk op de IC’s neemt teveel toe dan wordt het wel verboden. En niet alleen op de markt of het strand. Dat zou ik willen voorkomen, ik hou nogal van mijn bewegingsvrijheid…


De derde reactie is die van hoop. Er komt een tijd dat het virus onder controle is. Hetzij door immuniteit of door vaccinatie. Waarschijnlijk door beide. Tot die tijd hebben we een nieuwe realiteit. Afstand, economische heroriëntatie, innovatie in digitale communicatie en heel druk bevolkte ziekenhuizen… 


Ik denk dat het nog wel even gaat duren. Check de grafiek. Als de rode piek twee tot drie maanden duurt, dan is de blauwe al gauw een half jaar of langer. Ik prijs de dag dat de maatregelen verlicht kunnen worden maar acht de kans reëel dat die dag niet voor de zomervakantie valt. 


De eerste week thuis is voorbij. Met twee verjaardagen zonder bezoek, thuislessen voor de kids en mulitskype-, Zoom- of Teams-meetingen via het scherm (zooo blij met glasvezel) en nog geen 50 kilometer op de teller voorwaar een bijzondere week. Maar ook een week waarin kleine dingen tellen. Zorg voor anderen, ik koester de grote woning waar wij leven maar denk bijvoorbeeld ook aan het gestrande circus in Laren. Mooi hoe dat opgevangen wordt. De nieuwe waarheid maakt zorg voor anderen weer zichtbaar. Omdat we tijd hebben? Of gewoon omdat het nodig is en wij mensen gewoon toch zo geprogrammeerd zijn dat we uiteindelijk doen wat nodig is. Dat dus! Ik hoop van harte! Op de nieuwe waarheid, d’r an! 


Erik Haverkort, fractievoorzitter