BLOG 288: Terugverdiensamenleving...

Aanstaande dinsdag deelt het kabinet mee hoe Nederland na 28 april met de maatregelen om zal gaan. De contouren? Geen festivals, geen voetbal, wel weer aan het werk maar eerst een goed plan. En anderhalve meter…

Maandag vergadert de raad. Via internet, digitaal. We nemen besluiten en horen elkaar maar het is niet zoals het hoort. Ik mis het fysieke. En dat terwijl er komende maanden enorm veel belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. De gemeente moet een groot deel van de coronamaatregelen uitvoeren of draagt er de gevolgen van. Bedenk zelf: heel veel gebeurt lokaal! 


Ik heb een beetje gerekend aan de consequenties voor Lochem. Tuurlijk, ik zal er een paar euro naast zitten maar daar gaat het niet om. De grote lijn hè. Mijn sommetje: ergens tussen de vijf en zeven miljoen voor 2020. 


Dat kunnen we in onze gemeente voorschieten uit de algemene reserve. Het zal uiteindelijk gecompenseerd worden door het Rijk, de gesprekken hierover lopen, maar daar gaat het niet om. Waar gaat het dan wel om? Let op! Onze samenleving draait op het rondpompen van geld. Bedrijven ondernemen en daarmee verdienen ze. Geld om personeel te betalen, om andere bedrijven te voorzien van omzet en om belasting te betalen voor de collectieve uitgaven. Ik realiseer me meer dan ooit dat alle collectieve overheidsuitgaven eerst verdiend moeten worden door onze ondernemers. 


Wat is er nu dan aan de hand? De economie ligt nagenoeg stil en de overheid geeft bakken geld uit! Prima nu, maar het zal uiteindelijk allemaal moeten worden terugverdiend door bedrijven. Dat kan ik niet stevig genoeg benadrukken. Waardering! Laten we zo snel als mogelijk de ruimte zoeken om bedrijven weer zelf te laten draaien. Tuurlijk, veilig en beheerst maar zo snel mogelijk terug naar normaal. Noem het ‘het nieuwe normaal’ maar snel! En dat geldt naast de detail, de landbouw, de metaal, de industrie, toeleveranciers, de dienstverlening ook voor bedrijven in de horeca, recreatie, toerisme, cultuur, het openbaar vervoer, de zorg en de scholen. Samen kunnen we deze crisis aan! Beter dan wie ook ter wereld! 


Hoe eerder bedrijven kunnen herstarten en weer zelfstandig geld kunnen verdienen, hoe sneller de overheid kan stoppen met compenseren. Dat snijdt aan twee kanten. Ik hoop dat de Wopkes in Den Haag en Brussel zich dat heel goed realiseren en dat ze dinsdag daarvoor hele concrete eerste stappen zetten. Natuurlijk beheerst, maar open die winkel! D’r an!


Erik Haverkort, fractievoorzitter