BLOG 291: Buitenluchten!

De Volkskrant publiceerde vrijdag een artikel waaruit blijkt dat besmettingen in de buitenlucht nauwelijks voorkomen. Onder 7.500 besmette Chinezen was er slechts één die buiten besmet werd. Ik ga volgende week met een gerust hart op terras zitten.

Ik raak langzaam wel een beetje in de war van de ridicule regeltjes. Twee weken geleden heeft de VVD vragen gesteld. Uit de antwoorden blijkt dat de sportclubs helemaal zelf voor de regels op hun terrein verantwoordelijk zijn en dat de politie en de boa’s alleen mogen handhaven op de noodverordening. Da’s helder dan. 


Ik ben afgelopen week wel weer door diverse personen benaderd over de bijzondere belemmeringen die regelaars verzinnen. Angst en onzekerheid doen gekke dingen met mensen blijkbaar. Zo staat in de regels bij de tennis dat je met de klok mee van baanhelft moet wisselen? En heb ik op de golfbaan al meerdere bijzondere innovaties gezien om je eigen bal uit de hole te halen zonder de vlag aan te raken. Of krijgen hoteleigenaren bij controle de opmerking dat hun gasten vooral binnen moeten blijven…?


Ander bijzonder nieuws deze week was dat het aantal sterfgevallen onder het normale gemiddelde ligt… Dat is goed nieuws voor de coronabestrijding. Het is wat ironisch omdat de mensen die normaliter deze week hadden zullen overlijden blijkbaar al overleden zijn aan corona… En dat is weer een aanwijzing dat corona vooral slachtoffers maakt onder inwoners die anders twee maanden later, hoe hard ook, toch waren overleden. 


Begrijp me niet verkeerd alsjeblieft. Corona is een vreselijke ziekte en leidt tot een eenzame slopende dood. Ik hoop dat er snel een medicijn en een vaccin komt. Ik ben er echter ook van overtuigd dat we de samenleving voor een groot deel met een gerust hart open kunnen stellen. Zeker onze regio. De Achterhoek kent nauwelijks besmettingen. 


Morgen doet de VVD fractie het verzoek aan het college de verboden gebieden weer open te stellen. Crowd controll als beheersmaatregel werkt prima en wanneer zelfs het Heerderstrand weer open mag (terwijl die gemeente toch veel harder geraakt is) lijkt me dat ook onze gemeente het vertrouwen aan de inwoner dient te geven. Zo druk als bij Ikea of in de binnenstad van Apeldoorn zal het bij de sluis echt niet worden. En het is buiten! Daar zijn nauwelijks besmettingen. Buitenluchten dus! D’r an!


Erik Haverkort, fractievoorzitter