BLOG 293: Knuffelboete...?

Ik wil geen wet die anderhalve meter afstand verplicht. Geen wet die mensen dwingt tot verwijdering. Niet in een tijd die juist verbinding vraagt, niet ondanks dat er besmettingsgevaar dreigt en niet omdat het indruist tegen alles waar mijn Nederland voor staat.

Ik wil wel graag dat we stoppen met de dagelijkse publicaties van de coronacijfertjes. Elke dag, rond de middag, een persbericht: “Zes doden, negen nieuwe opnames en nog 119 mensen op de IC?” Publiceer dan ook het aantal mensen dat geneest. Wakker geen angst aan, zaai hoop! Dat heeft de samenleving zo nodig! 


Het kabinet overweegt de stroom aan noodverordeningen te stoppen door er een wet voor in de plaats te maken. Noodverordeningen zijn immers bedoeld om tijdelijk te zijn en een vaccin zal nog wel even op zich laten wachten. Prima om te stoppen met de noodverordeningen. In de laatste staan ook weer bijzondere bepalingen. Zo mag een openluchttheater geen voorstellingen voor 30 mensen houden omdat het een evenement is…?!? 


Wat me ook opvalt is dat ze omgekeerd in elkaar zitten. Het kabinet communiceert dat de scholen en de kinderopvang weer open gaan. De noodverordening begint met een algemeen verbod om vervolgens een hele lijst uitzonderingen op te nemen… Een verbod opheffen is schijnbaar veel lastiger dan een verbod opleggen. 


En daarom is de wet ook geen goed idee. Stel je voor dat in de jaren negentig vrije seks bij wet verboden werd vanwege besmettingsgevaar voor aids? Nee, ook toen hebben we het prima gered met een appèl op het gezond verstand van de samenleving. En dat kan nu ook. Kijk maar naar de afgelopen periode. Rutte’s mantra over handen wassen, afstand houden, thuis blijven als je verkouden bent, het hele gezin thuis als iemand koorts heeft en niesen in je ellenboog kent iedereen. Daarbij helpt geen wet. Het is niet te handhaven en de schade wordt enorm. Hopeloze discussies en definities over het begrip ‘huishouden’, onderscheid naar leeftijd, gezondheid, beroep… Het wordt de meest discriminerende wet ooit. Van ‘samen-leving’ naar ‘afstande-lijken’…


De tweede kamer gaat niet over de noodverordeningen maar wel over de wet. Dat scheelt. Ik hoop echt dat daar verstandige vrijdenkers zitten die deze stap zullen keren en dat ze komen met een beter alternatief. Dat kan echt! Geen knuffelboete in Nederland. Schouder aan schouder! D’r an!


Erik Haverkort, fractievoorzitter