Blog 297: Huilmotie...

Morgen start het politieke jaar ook in Lochem weer. En we vallen gelijk met onze partijpolitieke neusjes in de partijpolitieke boter… PvdA en CDA dienen een motie van treurnis in. Een huilmotie…

De reden? De wethouder heeft niet zorgvuldig gecommuniceerd, zeggen ze. De aanleiding? Zonnepark Bekenschot en het afvalcontract met Circulus Berkel. Is dat dan allemaal goed gegaan? Misschien zijn er dingen die beter kunnen en misschien kan het college handiger communiceren maar een huilmotie? Dat gaat onze gemeente echt niet verder brengen… 


Klein beetje inhoud, de details komen ongetwijfeld morgen aan de orde. Circulus Berkel haalt ons afval op. Dat doen ze al jaren en daar ligt natuurlijk een contract onder. Dat contract wordt stilzwijgend verlengd, tenzij de gemeente aangeeft dat ze wellicht naar een ander willen. Het college heeft daar naar gekeken, heeft besloten te blijven en heeft dat met de raad gedeeld. En ons afval wordt nog steeds opgehaald. Niks aan de hand dus. 


En het zonnepark? De provincie heeft gesteld dat het niet kan omdat er teveel natuur onder leidt. De gemeente heeft dat met de initiatiefnemer gedeeld. Er is dan ook nog geen vergunning. Lijkt ook prima geregeld, vooralsnog geen zonnepark. Klinkt op zich best zorgvuldig. 


Kijk, ik vind het prima dat PvdA en CDA een motie indienen. Laat ze zich hard maken voor ondernemers die ook na zes maanden corona-tijd nog elke dag knokken voor overleven. Laat ze zich op inhoud hard maken voor de maatschappelijke zaak. Dit college heeft geregeld dat al onze verenigingen, dorpshuizen en accommodaties het door corona ontstane tekort in ieder geval voor twee-derde vergoed krijgen. Met hulp van de provincie, prima gesprekken met Arnhem dus. Daar hoor ik ze niet over. 


Ik zal wel terugkrijgen dat ook wij wel eens een huilmotie indienden. Klopt! Toen Lochem inmiddels vele rechtszaken had verloren en de dialoog met de toenmalige wethouder niks opleverde. Toen ontstond er beweging door en werd het beleid aangepast. Nu houdt het slechts 23 raadsleden even van de straat. Wel weer echt van de straat trouwens. We vergaderen weer in ons huis. Uw huis, ons gemeentehuis. Daar waar we soms ook hele nuttige en verstandige besluiten nemen. Huilmotie… D’r an!


Erik Haverkort, fractievoorzitter